Trolde (trolls) og kværulanter er blevet et dagligdags problem på sociale medier. Hvor kværulanter holder sig nogenlunde på dydens smalle sti (selvom de kan blive kværulantforrykte, et udtryk jeg for nylig så hos Torben Sangild), så har trolde ingen hæmninger. Deres mål er at afspore debatten, svine folk til, og sprede usandheder. Sådan ser det ihvertfald ud.
Jeg har ikke kunne finde en ordentlig kilde på det, men man taler om et trolde-manifest, hvor troldene siger, at de gør det for sjov. Og hvis modtageren ikke synes det er sjovt, så har de ikke nogen humor.
Desværre er det nok lidt mere alvorligt end som så. Tjek f.eks. dette citat fra en trold:

“I, the Troll, came from the background of being sick of hearing ignorant ideas and closed minded ideals. I was so sick of it, that i would very satirically point out how stupid they were, and this caused people to become upset. I discovered online forums and that became the place I could outsmart people with no consequences, point out stupidity for everyone to see. And thus, a Troll was born”

Igen, kilden er usikker, men det lyder som en motivation, der holde gryden i kog længe. Men det ovenstående citat kan kun bruges som de, der er selverklærede trolde. Jeg tror det er en eget lille andel af netbefolkningen. Den store andel af trolde er dig og mig.

Nettet er har nedsat vores hæmninger

Fra udviklingspsykologien kommer udtrykket online disinhibition effect, dvs uhæmmethed. Det er muligt at være anonym og handle uden konsekvenser. Brugere opdager fornøjelsen ved at skrive lige det de føler og mener uden filter, i det øjeblik de ser en andens opslag – og det værste der kan ske er, at de bliver udelukket fra siden. Faktisk har no-filter tendensen prøvet at legalisere sig selv, ved at kalde det radical honesty, og du kan få en selvhjælpsbog, der hjælper dig med at overkomme dine hæmninger, så du også kan trolle i den analoge verden.

Men uhæmmetheden gælder også os, der aldrig kunne finde på at trolle, med vilje. Har du aldrig skrevet en kommentar, i stil med “Haha, hvor er det dumt skrevet!” eller “Du arbejder jo med sprog, så hvordan kan du sætte SÅ ringe komma?”. Eller på anden måde udtrykt noget, som din opdragelse ikke tillader dig at gøre ansigt til ansigt? Det har jeg. Og jeg ser af og til kommentarer fra mine venner, der selv i kontekst er over grænsen. Men når jeg spørger dem, hvorfor de skrev som de gjorde, så siger de, at det var for sjov.

Det ser bare ikke sådan ud på skrift. Og siden følelser smitter, så er det sådan at uhæmmetheden spreder sig.

Hvad skal man gøre ved trolde?

Du har sikkert allerede hørt, at man ikke skal fodre trolden, dvs. ikke svare på deres input. Hvis du vælger at vise troldens hadefulde udgydelser frem, så præsenter det i kontekst, og uden yderligere opfordring til mod-trolling. Se f.eks. hvordan Abel Mahmoud Aziz gør (selvom han også kan få nok).

Trolling på egne sider er nem nok: Udeluk eller skjul. Men man kan med fordel bidrage til internetsamfundet og markere trolling hvis man ser det hos andre, enten ved at flagge det eller tagge det. Man skal være klar på, at trolde, der får at vide at de ikke opfører sig ordentligt, blot vil kalde dig humorløs og en lyseslukker.

Og husk – for hunde da! – at al ironi og sarkasme online får dig til at ligne en trold. Hår ud af næse og ører, og det hele.

Jeg tror vi kommer til at bruge mere drastiske midler end de ovenstående, i de kommende år. Uanset om det er cyberbullying eller trolling eller noget helt tredje, så skal der ske noget. Jeg ved ikke endnu hvad det er, men der er masser af tiltag der forsøger at kvæle troldene med kærlighed. Jeg er bare ikke sikker på at det er nok.

 

Hvor kommer udtrykket fra?

Sjovt nok har udtrykket lange aner. På engelsk er trolling en fisketeknik, hvor man trækker en snøre med agn eller et net, efter en langsomt sejlende båd. På Usenet i de tidlige 90’ere trollede man efter newbies ved at stille spørgsmål af en sådan art, at kun nybegyndere ville hoppe på limpinden, og så kunne man så more sig over det.
Og så er en trold en figur i den nordiske mytologi. Langsom, ondsindet, asocial. Uanset om den sidder under broen og vil mæske sig i bukkebruse, eller om den debatterer den rette måde at tilberede en hobbit, så er den et ucharmerende væsen.Sidst men ikke mindst kan du læse denne glimrende artikel om hvordan trolde ødelægger nettet (tak, Rankenberg <3).