Weblog - hvad betyder det?
Weblog, der nogen gange forkortes til en blog, er en sammentrækning af web og log. En log er en logbog eller en dagbog, og en weblog er således en netbåren, personlig side, der som regel vedligeholdes af en enkelt person - en blogger. Ordet weblog deles også nogle gange efter de to første bogstaver - We Blog - en humoristiske synsvinkel, men samtidig viser det, at det kollektive 'vi' er vigtigt for bloggerverdenen. Bloggen er blevet kaldt demokratiets genkomst på nettet - et sted hvor alle har en stemme, som de kan udfolde i deres blog.

Hvem skriver i en weblog?
Alle - hvemsomhelst kan have en weblog. Der er bloggere med tekniske interesser, bloggere der skriver om film og musik, men mest af alt er bloggere mennesker der skriver med en personlig vinkel om alt og intet. Hvad vi alle har til fælles er lysten til at udtrykke sig - på egne præmisser.

Hvad skriver man om i en weblog?
Man kan skrive om lige hvad man har lyst til - dog er det vigtigt at huske at man, ligesom i verden udenfor nettet, tager hensyn til andre menneskers privatliv. Hvis man skriver i detaljer om sin arbejdsplads og sine kollegaer, er det en god idé at forestille sig at de selvsamme personer også er læsere af ens blog. Der har været sager i USA om bloggere der blev fyret fordi de skrev om deres arbejdsplads. Det er vigtigt at huske, at alle kan finde din blog.

Hvordan skriver man?
Spørgsmålet er nok mere hvordan man bliver ved med at skrive. De første par uger er det en underlig fornemmelse bare det at sende sine ord ud i så offentligt et rum. Men man vænner sig til det og kommer til det punkt, hvor man enten har indarbejdet skriverutiner eller er gået i stå. For at skrive en blog, er det først og fremmest vigtigt at have noget på hjerte - det skal ikke nødvendigvis være en politisk dagsorden eller noget, som man ved en masse om, så bloggen bliver en slags vidensdeling. Det kan sagents være mere diffust. At bruge den til at øve sig i at formidle til et større og relativt ukendt publikum, at skrive om små og store ting i hverdagen så venner og familie der bor langt væk kan følge med. Og så er det vigtigt at man synes det er sjovt - for som blog-publicist får man et ansvar overfor sine læsere.

Hvordan læser man en weblog?
Man kan læse den som man vil - det nyeste indlæg er altid øverst, og så kan man læse nedad siden for at få de ældre indlæg, eventuelt surfe gennem bloggens arkiv for at se endnu ældre indlæg. Et indlæg er næsten altid et afsluttet hele, medmindre andet er angivet, så man kan sagents nøjes med at læse ét uden at det ødelægger noget for hverken blogger eller læser. Kan man lide det en blogger skriver om, kan det være spændende at følge bloggerens links til andre weblogs. De fleste bloggere har en liste over de blogs de selv læser et eller andet sted på deres site.

Hvordan bruger man kommentarerne i en weblog?
Mange weblogs (dog ikke denne) har en kommentarfunktion, hvor hvert enkelt indlæg kan kommenteres separat. Rent praktisk kan man efterlade en kommentar til indlægget ved at klikke på kommentar-linket og indtaste det man vil sige i et tekstfelt. Som regel skal man efter lade som minimum sit navn i et dertil indrettet felt førend kommentaren bliver postet til bloggen, men en stor del af bloggerne kræver også at man efterlader en email-adresse og evt. url på ens eget site. Dette gøres for at læsere ikke anonymt bare kan skrive hvadsomhelst. Hvilket er en vigtig del af det at kommentere; det forventes, at hvis man skriver noget, så har det en hvis relevans for indlægget eller bloggeren. Ingen svinere eller personlige kommentarer.

Dog skal det siges at man ikke skal holde sig tilbage - bloggere elsker at få kommentarer, både fra andre bloggere og fra læsere uden et site. Man skal ikke lade sig afskrække af, at der i en blogs kommentarer tilsyneladende er en del gengangere, der kommenterer næsten alle indlæg og i en meget indforstået tone. Selvom det lyder somom at bloggeren og kommentatorerne kender hinanden indgående, behøver det langt fra at være tilfældet - sagen er nok mere den, at mange bloggere forholder sig ofte og gerne til hinandens blogs, hvorved de udvikler en hvis forståelse på skrift. Min pointe er at understrege, at alle er mere end velkomne til at kommentere i en blog - det er det funktionen er der for.

Hvordan får jeg selv en weblog?
Hvis du ikke ejer dit eget domæne, kan det være en god idé at starte en weblog et sted, hvor du kan få det hostet gratis. Hos www.blogger.com kan man oprette en weblog på 5 minutter uden at have nogen teknisk viden overhovedet. At få sin weblog hostet der, betyder at man kun skal tænke på hvad man kunne tænke sig at skrive om.

Katrine Emme Thielke, August 2003