Et af de helt store temaer i mit blogliv har været slik. Mange af de nuværende læsere (de får der er tilbage), kender nok Slikleksikon og måske endda Mr Nom Nom, men mit første virkelige bidrag til denne verden, var at ophøje begrebet smamret til almen anerkendelse.

Det startede i 2003. Tillad mig at citere de indledende ord:

“Hvem kender ikke det, man har været i biografen og købt alt for meget slik (med vilje – det er altid med vilje), og man har siddet og krammet det under den døduhyggelige film, derefter puttet det i lommen og glemt alt om det. Dagen efter, når man desperat roder efter sine nøgler, står man lige pludselig med neglerødderne begravet i smamret slik. Ja, smamret er ordet. Smamret blev opfundet af en Lise O., og betegner slik der først har været udsat for luftens ilt, fedtede fingre og tung biografånde, for derefter at blive lukket tilbage i en varm pose i 15+ timer. Ren sliktortur. Men det givet et meget interessant resultat. Smamrede vingummier kan faktisk være ret lækre (medmindre man har tømmermænd).”

Og vi var flere om at tage det til nye højder:

“Begrebet smamrethed har efterhånden opnået en vis accept i min omgangskreds – egentlig går jeg jo bare og venter på at Dansk Sprognævn opdager det også.

Indtil da vil jeg poste dette bidrag fra en by-flygtig ven, der reflekterer over smamrethedens mere konkrete væsen:

“Som tekniker er det jo velkendt at man har en trang, grænsende til det fetichlignende, til at kvantificere sin omverden. Derfor har jeg tilladt mig at lave et ukast til en skala over nævnte ord. Skalaen er selvfølelig kontinuær, således at man kan sige: ‘Indholdet af denne pose har en smamrethedsfaktor på 6,7′.

  1. Alle stykker slik opretholder deres spatiale integritet.
  2. Der kan detekteres en svag afsmittende effekt de enkelte stykker imellem.
  3. Der er en begyndende tendens til klistrethed når det enkelte stykke berøres.
  4. Fingre skal afsuttes eller aftørres hvis man efterfølgende skal kunne give hånd til arbejdsgiver eller svigerforældre uden at vække anstød.
  5. De fleste stykker oplever en klæbende effekt stor nok til at de kan fæstes under en vandret metalplade.
  6. Alle vingumistykker har en bismag af chokolade hvis chokolade har været til stede i den oprindelige blanding.Alle stykker kan umiddelbart fæstes til en lodret metalplade.
  7. De blødeste stykkers eksistens er ophørt.
  8. Det enkelte stykke kan kun med besvær indentificeres.
  9. Der er ikke længere enkelte stykker slik, men een og kun een uidentificerbar klump.””

Siden da har der været flere smamre-eksperimenter og en lakridsægblindsmagning, men mest af alt kan man nok sige, at slikket – smamret eller ej – er blevet i min hverdag.