Når man bliver gammel, har man lov til at kigge tilbage og svømme hen i nostalgi over det, der en gang var. Jeg har i oktober blogolæum, hele 10 år, så jeg vil bruge en måned på at huske, hvordan det var, den gang blogging var ung og nettet sprødt.

10 internet-år er lang tid. Der er sket meget. Og jeg tror det kan sætte livet på nettet i dag i perspektiv, når vi husker, hvordan det hele startede.

Der er en del bloggere, der startede noget før mig. Men jeg tror godt at jeg tør påstå, at blogging som mainstream startede, da jeg stod på i 2002. Man skulle være en lille smule fingernem for at få bloggen op og stå på eget domæne og få den til at se ud som man ville (det er sjovt nok ikke blevet meget anderledes), men det var nemmere end bare få år før. Og det var en åbning for hele den ikke-tekniske del af verdens befolkning.

Blogger.com fra Pyra Labs (senere opkøbt af Google) kaldte det noget i stil med “push-button publishing for the people”, og det var egentlig ret præcist. I stedet for at skulle lave det hele i html, så kunne man nu ordne det meste ved at klikke nogen knapper – backend var blevet human. Det virker så indlysende nu, og ingen vil da røre ved et CMS i dag, der ikke tager pænt i mod dig – men den gang… phew, det var altså helt andre tider, unge venner.

I morgen vil jeg fortælle, hvordan jeg blev blogger, men lad mig starte med at løfte sløret for en af mange pinligheder. De fleste blogs havde den gang en byline, et slogan, et slags payoff, eller hvad man nu vil kalde det. En såkaldt en-linies beskrivelse af, hvordan man skulle opfatte bloggen. De prætentiøse bølger gik højt, kan I nok regne ud, og jeg holdt mig sguette tilbage.

Min var: “Hypertextet Ariadnedtråd – fordi jeg bor i en labyrint”. Der er mange akademiske forklaringer man kunne tilføje, men jeg tror jeg vil lade det ligge.

 

Wayback Machine har fundet et gammel billede af min første blog – enjoy!

 

Den gang havde vi ikke Facebook (tænk, at jeg skulle skrive den sætning), og vi fulgte hinanden på Blogbot.dk, som man meldte sin blog til, og så kunne andre se, når man havde opdateret. Jeg siger jer, det var live! Jeg skal vende tilbage til, hvad det var, der gjorde at blogs føltes som en fantastisk opfindelse, og hvorfor jeg af og til synes, at de gav resten af nettet baghjul, men jeg nævner Blogbot nu, fordi det er interessant at se, hvor relativt mange blogs der var dengang.

Hvor blev de af? Hvor er de nu? De der døde, hvornår skete det?

Et par år senere kom overskrift.dk til, og begyndte at indsamle det grundige data på den live onlineverden. Et af deres første udtræk af blogosfæren viser 1000 blogs (hent som xls). En del var inaktive, og en del var også startet et stykke tid efter 2004, hvor overskrift.dk startede, men det er alligevel en sjov liste at se. Der var mange gode blogs – og endnu flere virkelig underlige.

I blogolæumsgave ønsker jeg mig en oversigt over hvornår de mange forskellige danske blogs startede – og måske sluttede. Jeg har startet en timeline, hvor man kan tilføje sin egen og andres blogs. Jeg håber nye og gamle bloggere vil hjælpe, så vi kan se historien folde sig ud >